Etter å ha lest en del av Hans Bjørlis dikt, har jeg lagt merke til at fugler og fugleliv er et motiv han stadig vender tilbake til. Dels beskriver han karakteristiske trekk ved en fugleart, og dels bruker han fulger og deres adferd som grunnlag for metaforer. Noen av diktsamlingene har også fuglebegrep i tittelen. Målsettingen med denne bloggen er å vise et utvalg av Bjørlis dikt og i noen grad illustrere disse med fotografier.
På omslaget til utgaven Hans Børli, Samlede dikt - med etterord av Tom Christophersen, Aschehoug, Oslo, 1995, finnes følgende omtale:
"Hans Børli (1918-1989) var født i Eidskog og vokste opp på en avsidesliggende husmannsplass. Etter å ha avsluttet folkeskolen virket han størstedelen av sitt liv som skogsarbeider i hjemtraktene. I 1945 debuterte han med diktsamlingen Tyrielden. Børli var først og frems lyriker, men forfatterskapet, som består av over 25 titler, rommer også romaner og fortellinger. Han mottok en rekke litterære priser.
Hans Børli er ofte blitt tildelt merkelappen "skogens dikter". Og det er sant nok at han har hentet mye av sitt stoff fra skogene og livet der. I sine første samlinger dikter han om tømmerhoggerens slit, frost og ensomhet, og ofte kan tonen være besk og samfunnskritikken krass. Men den som bare betrakter Børli som "skogsdikter" eller "arbeiderdikter", har oppdaget lite av spennvidden i hans lyrikk. Mange ganger hentet han sine motiver fra andre miljøer og himmelstrøk, han diktet om krig, sult og undertrykking, om Che Guevara og Richard Nixon, om Louis Armstrong og Miriam Makeba.
I mange av diktene er det urovekkende eksistensielle spørsmål som bryter gjennom: Ensomhet og fangenskap, angst og død. Men stadig vender Børli tilbake til den nærmeste virkelighet, tømmerhoggerens hverdag og skogsnaturen. Han er en mester i å formidle naturopplevelser; med enkle midler maner han fram synsinntrykk som står levende for leseren. Ofte oppnår Bjørli den poetiske virkningen ved at diktene har et poeng med perspektiv ut over den øyeblikkelige situasjon, han fletter de små ting i hverdagen inn i et større, meningsfylt mønster."
tirsdag 23. desember 2008
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar